dilluns, 2 de febrer del 2009

Carrer Folch i Torres (Palau-solità i Plegamans)


Palau-solità i Plegamans:


Carrer Folch i Torres (en aquest mateix carrer hi ha una escola de primària anomenada Josep Maria Folch i Torres).

Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 1880-1950). Novel·lista, narrador i autor teatral. La seva extensíssima producció, dedicada sobretot a infants i a adolescents, va obtenir una extraordinària popularitat. Des del 1909 va dirigir el setmanari En Patufet, on va publicar, fins al 1938, les Pàgines viscudes. Des de la publicació de les Aventures extraordinàries d'en Massagran (1910), va escriure dues o tres novel·les cada any per a la «Biblioteca Patufet». Va ser el creador del teatre català per a infants. L'èxit aclaparador li arriba sobretot amb Els pastorets, 1916, l'obra més representada de la producció teatral catalana de tots els temps; i La Ventafocs, 1920.

Folch i Torres va morir el dia 15 de desembre de 1950.
En homenatge a Josep Maria Folch i Torres, el 13 de juny de 1998, es va inaugurar a Montserrat un monument a la seva memòria.

Josep Maria Folch i Torres tenia una casa d’estiueig a Palau-solità i Plegamans.
Al Castell de Plegamans es pot trobar la Fundació Folch i Torres amb l’objectiu d’aplegar i conservar en un Arxiu-Museu accessible al públic i als estudiosos les obres i el material bibliogràfic dels cinc germans Folch i Torres: Manuel, Lluís, Josep Maria, Ignasi i Joaquim.